Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

 Türkiye

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor.

Kanunla, "Adil geçiş", "Birincil piyasa", "Denkleştirme", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gömülü sera gazı emisyonları" ile "Gönüllü karbon piyasaları", "İklim adaleti" gibi tanımlar yer alıyor.

İklim değişikliğiyle mücadelede genel ilkelerin belirlendiği Kanuna göre, iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye'nin "ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler" ilkesi dikkate alınarak, eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, katılım, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık, adil geçiş ve ilerleme yaklaşımları esas alınacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, kamu yararı gözetilerek alınacak tedbirlere ve düzenlemelere süresinde uymakla ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.

- İklim değişikliğiyle mücadele faaliyetleri

Kanunla iklim değişikliğiyle mücadele faaliyetleri belirleniyor. Buna göre, sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan veya güncellenen strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak.

Ulusal Katkı Beyanında yer alan sektörel politikaların uygulanması ve hedeflere ulaşılması amacıyla ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşların mevcut görev ve sorumlulukları gözden geçirilecek. Bu kapsamda Bakanlığın ve ilgili kurumların görüşü alınarak Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenleme yapılabilecek.

Kurum ve kuruluşlar, net sıfır emisyon hedefi ve döngüsel ekonomi yaklaşımı ile uyumlu olacak şekilde Ulusal Katkı Beyanında yer alan sektörlerde uygulanmak üzere, enerji, su ve hammadde verimliliği, kirliliğin kaynağında önlenmesi, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, ürünlerin, işletmelerin, kurum ve kuruluşların karbon ayak izinin azaltılması, alternatif temiz veya düşük karbonlu yakıtların ve ham maddelerin kullanımı, elektrifikasyonun yaygınlaştırılması, temiz teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının artırılması gibi azaltım önlemlerinin alınması, bu önlemlerin adil geçiş gereklilikleri gözetilerek uygulanması ile sıfır atık sisteminin kurulması, uygulanması ve izlenmesiyle yükümlü olacak.

Net sıfır emisyon hedefinin sağlanmasına yönelik emisyonların dengelenmesi için orman, tarım, mera ve sulak alanlarda karbon yutağı kayıplarını engellemek üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca tedbirler alınacak, yutak alanların ve korunan alanların korunarak artırılması sağlanacak.

- İklim değişikliğine uyum faaliyetleri

İklim değişikliğinin etkilerine karşı su kaynaklarının etkin yönetimini sağlamak üzere planlama araçları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanacak ve uygulanacak. İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından iklim değişikliğinin ekosistemlere ve biyolojik çeşitliliğe etkilerinin azaltılması ve sürdürülebilir ekosistem yönetimi için tedbirler alınacak, denizel ve karasal korunan alanların muhafazası sağlanarak korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek, iklim değişikliğinden etkilenen veya etkilenmesi muhtemel alanlarda arazi tahribatının dengelenmesi sağlanacak.

Çölleşme ve erozyonla mücadele ile ağaçlandırma ve toprak muhafaza kapsamında orman dışı alanlarda oluşturulan yutak alanların net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sürdürülebilir yönetimi sağlanacak.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından tarım sektörünün sürdürülebilirliğini temin için iklim değişikliğine dirençli ürün deseni ile gıda güvenliğinin sağlanması hedefleri doğrultusunda, doğal kaynakların, ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin koruma kullanma dengesinin gözetilmesi ile ihtiyaç duyulan tekniklerin ve teknolojilerin yaygınlaştırılmasıyla, tarım sektöründe ekosistem temelli uyum yaklaşımını, doğa temelli çözümleri ve su bütçesini dikkate alan planlama araçları geliştirilecek ve buna uygun iklim değişikliğine dirençli uygulamalar yaygınlaştırılacak.

- Planlama ve uygulama

Kurum ve kuruluşlarca hazırlanan plan, program, strateji, eylem planı ve sair politika belgelerinde, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi kapsamında iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan strateji ve eylem planları ile belirlenen esaslar dikkate alınacak.

İlin şartlarına uygun olarak strateji, eylem ve uygulama alanlarını belirlemek ve bunların uygulanmasını sağlamak üzere her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların varsa il veya bölge teşkilat temsilcileri ile yerel yönetimlerin temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Kurulun sekretaryasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taşra teşkilatı yürütecek, Kurulun çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenecek.

Yerel iklim değişikliği eylem planları, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum amacıyla adil geçiş gereklilikleri gözetilerek her ilin bütüncül bir planı olacak şekilde vali koordinasyonunda, büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi, diğer illerde il belediyesi ve il özel idaresi tarafından birlikte, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanacak veya hazırlatılacak ve karara bağlanmak üzere İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kuruluna sunulacak.

- Finansal araçlara ilişkin esaslar

Kurum ve kuruluşlarca iklim değişikliği ile mücadele amacıyla yapılacak faaliyetler ve yatırımlar için iklim finansmanı ve iklim değişikliğiyle mücadele teşviki kaynaklarının geliştirilmesi, kullanılması, sigorta araçlarının geliştirilmesi, yeşil ve sürdürülebilir sermaye piyasası araçlarının, banka finansmanının ve diğer finansman araçlarının teşvik edilmesi esas olacak.

Döngüsel ekonomi hedefleri ve sıfır atık uygulamaları çerçevesinde ürünlerin yeniden kullanımı, atıkların yan ürün, alternatif hammadde olarak kullanılması ve geri dönüşüm, geri kazanım ile elde edilen ürünlerin zorunlu kullanım oranlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak ve buna dair destek mekanizmaları geliştirilecek.

Türkiye Gümrük Bölgesinde ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kurulabilecek. SKDM'ye ilişkin raporlama, kapsam, içerik, usul ve esaslar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

İlgili kurum ve kuruluşlarca hazırlanan planlama ve uygulama araçlarında teknolojik öz yeterlilik kapasitesinin artırılması öncelikli hedef olarak belirlenerek temiz teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması esas olacak.



Lefkoşa’daki trafik kazasında yaya yaralandı

Mormenekşe’de yangın

Öztürkler: “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü dayanışma ve desteğinden memnuniyet duydum”

ARUCAD 2024–2025 Akademik Yılı mezuniyet töreni yapıldı

DAÜ’de mezuniyet törenleri 8-9 Temmuz’da yapılacak

KIBTES’ten öneriler

Trafik akışını engelleyecek şekilde parka ceza

Çavuşoğlu: “Mezun olan öğrenciler KKTC’nin birer elçisidir”

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Arapça öğretmeni atamasına sendika tepkisi: yabancıya karşı çıktı, yerlisini de eleştirdi

Güney’e geçen yıl gelen turist sayısı 4 milyonu aştı

Holguin, New York hazırlıkları için Londra ve Brüksel’de

Hristodulidis, Erdoğan’ı 2026’daki bölgesel zirveye davet edecek…

AB temsilcisine kapılar kapalı: Tatar görüşmeyi reddetti, Rum basını tepki gösterdi

Güney Kıbrıs’ın Schengen Bölgesi’ne katılımı için görüşmeler başladı

AB Kriz Yönetim Merkezi İran’ın Rum Yönetimini yalanlamasına bilgi notunda yer verdi

Lefkoşa Rum Belediye Başkanı’ndan Kıbrıslı Türk mülkleriyle ilgili kamulaştırma önerisi

Holguin'in 27-29 Mayıs'ta Kıbrıs'ta olacağı iddiası

Öztürkler: Rumlar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyetini yok etti

Dolar 39,75, euro 46,10, İngiliz sterlini 54,10 TL

Avrupa Merkez Bankası politika faizinde indirime gitti

Galatasaraylılar KKTC’de 25. şampiyonluğu coşkuyla kutladı

Lefkoşa’daki trafik kazasında yaya yaralandı

Mormenekşe’de yangın

Öztürkler: “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü dayanışma ve desteğinden memnuniyet duydum”

ARUCAD 2024–2025 Akademik Yılı mezuniyet töreni yapıldı

Koopbank Genel Müdürü Ataman kooperatifçiliğin önemini vurguladı

DAÜ’de mezuniyet törenleri 8-9 Temmuz’da yapılacak

KIBTES’ten öneriler

Trafik akışını engelleyecek şekilde parka ceza

Çavuşoğlu: “Mezun olan öğrenciler KKTC’nin birer elçisidir”

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Arapça öğretmeni atamasına sendika tepkisi: yabancıya karşı çıktı, yerlisini de eleştirdi

“Girne Çarşı Şenliği” 30 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında yapılacak

Erhürman: “Değişime hızla hazırlanmak gerekiyor”

Uyuşturucu tasarrufundan aranan zanlı havalimanında yakalandı

Silver Beach’de bulunan cansız bedenin Talha Yıldırım’a ait olduğu belirlendi

Polis haberleri

Alayköy Kavşağı’nda trafik düzenlemesi: Trafik Güzelyurt-Lefkoşa istikametinde çift yönlü verilecek

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü'nün uygulama yol haritası görüşüldü

Üstel: “Yeni Lefkoşa Hastanesi'nin temelini Temmuz ayında atacağız”

Roma'da bir akaryakıt istasyonundaki patlamada en az 40 kişi yaralandı

İmamoğlu'na diplomasının sahte olduğu iddiasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis istemi

Almanya ve Hollanda istihbaratından iddia: "Rusya, Ukrayna’da kimyasal silah kullanımını artırdı"

Copernicus uzmanına göre aşırı sıcaklarda yangınları kontrol altına almak zorlaşıyor

Başkan Özçınar, Strazburg’da toplantıya katıldı

Eylem'den eleştiriler

KTAMS, hayat pahalılığının eklenmesiyle siyasi kamu görevlilerinin alacağı maaşları açıkladı

Cumhurbaşkanı Tatar, EİT Genel Sekreteri Büyükelçi Khan ile görüştü

HP artışı ile birlikte Cumhurbaşkanı maaşı 411 bin TL olacak

Polis her platformda trafik suçlarıyla mücadele ediyor

Yükleniyor