10370,71%2,46
40,28% 0,11
46,81% 0,24
4334,57% 0,19
6898,98% 0,00
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununa ilişkin bu yıl gerçekleştirilen ikinci genişletilmiş toplantının ardından yaptığı açıklamada, tarafların daha önce üzerinde uzlaştığı güven artırıcı önlemlerin büyük kısmında ilerleme kaydedildiğini ve diyaloğun sürdürüleceğini bildirdi.
BM Genel Merkezi’nde Perşembe günü düzenlenen toplantıya, Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, garantör ülkelerden Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Birleşik Krallık’ı temsilen Avrupa ve Denizaşırı Bölgelerden Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty katıldı.
Toplantının ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Guterres, Mart ayında önerdiği altı maddelik güven artırıcı önlemler paketine ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Bu önlemlerden dördünün başarıyla uygulandığını kaydeden Guterres, “Gençlik konularına yönelik teknik komite kuruldu. Çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili inisiyatifler hayata geçirildi. Maden sahalarının etkilerine ilişkin çalışmalar yapılıyor. Mezarlıkların restorasyonu konusunda uzlaşıya varıldı ve son teknik ayrıntılar üzerinde çalışılıyor” dedi.
Geriye kalan iki başlık olan dört yeni sınır kapısının açılması ve yeşil hat içinde güneş enerjisi altyapısının kurulması konusunda teknik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Guterres, “Geçiş noktalarına ilişkin genel bir mutabakat var. Ancak bu noktalardan biriyle ilgili güzergâh meselesinin netleştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Guterres ayrıca, tarafların sivil toplumun katılımını teşvik edecek bir danışma organı oluşturulması, kültürel eserlerin değişimi, hava kalitesi izleme çalışmaları ve mikroplastik kirliliğiyle mücadele gibi yeni başlıklarda da ortak anlayışa vardıklarını açıkladı.
Tüm bu adımların sembolik olmaktan öte, adadaki halkın günlük yaşamına somut katkı sağlayacağını vurgulayan BM Genel Sekreteri, “Bu girişimlerin tamamı mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Yeni gayriresmî toplantı planlanıyor
Guterres, Eylül ayında BM Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli haftasında Cumhurbaşkanı Tatar ve Güney Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis ile üçlü bir görüşme yapacağını, yıl sonuna kadar da mevcut formatta bir başka gayriresmî toplantının gerçekleştirileceğini duyurdu.
Sürecin, taraflar arasında kapsamlı çözüm müzakerelerinin önünü açıp açmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Guterres, “Bu bir süreçtir. Tarafların çözüm konusundaki bakış açıları farklılık gösteriyor. Ancak adım adım güven inşa ediyor ve somut iş birliği alanları oluşturuyoruz. Bu sürecin devam etmesi yönünde tam bir mutabakat var” değerlendirmesinde bulundu.
Güzergâh sorunu açılımı engelliyor
Yeni geçiş kapılarının açılması konusundaki engelin ne olduğu sorusuna yanıt veren Guterres, “Kapıların kendisi konusunda mutabakat sağlandı. Ancak güzergâh ile ilgili bazı teknik meselelerin ele alınması gerekiyor. Bu konular oldukça teknik ve hâlihazırda ilerleme sağlandı” dedi.
Suriye sorusuna yanıt: Toprak bütünlüğü korunmalı
Bir gazetecinin Suriye’deki gelişmelere ilişkin yönelttiği soruya ise Guterres, şu yanıtı verdi:
“Suriye’nin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması esastır. Tüm toplulukların haklarının eksiksiz şekilde tanınması ve entegre edilmesi gereklidir. Suriye sorununu Suriyelilerin çözmesi gerektiğine inanıyoruz.”