Yorum Kıbrıs Özel
Gazeteci Levent Özadam, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’e, İskele bölgesindeki yüksek katlı yapıların temellerine dair artan tehlike ihbarları üzerine derhal kapsamlı bir inceleme başlatılması çağrısında bulundu.
Özadam, yayımlanan köşe yazısında “İskele bölgesindeki yüksek binaların temelleri konusunda bazı tehlikeler olduğu yönünde ihbarlar yapılmaya başlandı. Özellikle de binaların altındaki kazıkların yetersizliklerinden bahsediliyor, umarız en kısa zamanda bir komite kurup inceleme altına alırsınız” diyerek, uzmanların kritik olarak işaret ettiği İskele, Long Beach ve Gaziveren bölgelerinde hem yapı güvenliğini hem de bölgenin deprem riskine dikkat çekti.
“Büyük depremler Kıbrıs’ta da olabilir!”
Kıbrıs, Anadolu, Afrika ve Arap levhalarının çarpışma bölgesinde yer alıyor. Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Necdet Mehmet Necdet, katıldığı çeşitli televizyon programlarında, geçmişte Myanmar, Japonya ve Yeni Zelanda’da görülen büyük depremler ile benzer ölçeğin Kıbrıs’ta da mümkün olabileceğine dikkat çekerek, Eğitim ve simülasyon eksikliği nedeniyle halkın hazırlıksız olduğuna işaret etmişti.
Risk altındaki zeminler: İskele, Long Beach ve Gaziveren!
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Necdet, Kıbrıs’ın doğu sahillerinde bulunan özellikle İskele, Long Beach bölgesindeki kumlu ve alüvyonlu zeminlerin yüzeyel temeller için yetersiz taşıma kapasitesi barındırdığını, derin kazık uygulamalarının zorunlu olduğunu belirterek, Gaziveren’de ise yeraltı suyunun deniz suyu içerdiği ve bu durumun kumlu-çakıllı çökellerin taşıma gücünü düşürdüğü; kazık temellerin daha da güçlendirilmesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.
Deprem riski taşıyan bölgelerde kazık temeller neden önemli?
Yüksek yapılarda kazık temel sistemi; yapı yükünü sağlam tabakalara ileterek oturma ve eğilme risklerini minimize ediyor. Uygulama projeleri ile saha zemin etüt raporları arasındaki uyumsuzluk, zamanla çatlak, farklı oturma ve çökme vakalarına yol açabiliyor. Bu tür sorunlar, hem kullanıcı güvenliğini hem de yapının uzun ömürlülüğünü tehlikeye atıyor
“Doğu sahillerine dikkat çok dikkat edilmeli”
Necdet, mevcut deprem yönetmeliklerinin “bugünün koşullarında yeterli” olduğunu ancak ileriye dönük veri toplama ve mikro bölgeleme çalışmalarının, farklı zemin katmanlarının sismik davranışını ortaya koyarak yönetmeliklerin güncellenmesine imkân tanıyacağını kaydederek, katıldığı televizyon programlarında ülkemizin doğu sahillerine dikkat çekmeye devam ediyor.
Eğitim ve Toplumsal Bilinç Eksikliği
“Kıbrıs’ta hâlâ kalıcı bir deprem simülatörü yok,” diyen Necdet, coğrafya ve jeoloji derslerinin ilkokuldan itibaren müfredata dahil edilmesi gerektiğini savunarak, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin farkındalık kampanyaları düzenlemesi, uzun vadede hem yapı hem de birey bazında hazırlığı artıracağını belirtiyor.