10358,50%0,26
40,15% 0,22
47,03% 0,08
4336,36% 1,24
6897,23% 0,94
Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iyi niyet misyonu ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü raporlarıyla ilgili bir açıklamada bulunarak, BM Genel Sekreteri'nin raporlarındaki “eşit mesafeler” politikasından duyduğu hayal kırıklığını ortaya koyduğu haber verildi.
Fileleftheros ve diğer gazetelerde yer alan habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ayrıca görev ve yetkilerinin etkili bir şekilde uygulanması için UNFICYP’le sürekli bir iş birliğinde ve yakın bir koordinasyonda bulunma konusundaki taahhüdünü ise yeniden teyit etti.
Açıklamasında BM’nin eşit mesafeler politikasının, ileri sürülen "ciddi Türk ihlallerini" vatandaşların ara bölgedeki meşru faaliyetleriyle eşitlediği izlenimi yaratabilecek olmasından ötürü duyduğu hayal kırıklığını ifade eden Rum Dışişleri Bakanlığı, Türk Ordusu'nun KKTC’de sürekli takviye edilmesi ve düzeyinin yükseltilmesinin "neden raporda kayda geçirilmediği konusunda" duyduğu hayal kırıklığını da ortaya koydu.
Rum hükümetinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının belirlediği çerçevede müzakerelerin hemen başlamasına hazır olduğunu da ifade eden Rum Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında ayrıca BM Genel Sekreteri'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve üzerinde hem fikir olunan çerçeve temelinde, Kıbrıs sorununda sürdürülebilir ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması için, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çabaları sürdürme konusundaki sarsılmaz bağlılığından duyduğu memnuniyeti de ortaya koydu.
Açıklamada Rum hükümetinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının belirlediği çerçevede müzakerelerin hemen başlamasına hazır olduğunu yinelediği, aynı zamanda bu amaç için gerekli olan unsurları meydana getirmek için yöntemli bir şekilde çalıştığı da iddia edildi.
Rum hükümetinin bu bağlamda 16-17 Temmuz tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek genişletilmiş gayriresmi konferans ışığında, geçen mart ayında gerçekleştirilen gayriresmi toplantıda üzerinde anlaşmaya varılanların hayata geçirilmesine özel önem verdiği de belirtildi.
Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rum hükümetinin, BM Genel Sekreteri'nin kapalı bölge Maraş’taki gelişmelerle alakalı olarak dile getirdiği endişeyi tam anlamıyla paylaştığı da belirtilirken, BM Genel Sekreteri'nin Türkiye’nin konuyla ilgili sorumluluğunu yinelediği ayrıca BM’nin tutumunun, BM Güvenlik Konseyinin 550 ve 789 sayılı kararlarında ifade edildiği üzere değişmediği de vurgulandı.
Açıklamada BM Genel Sekreteri'nin, Türkiye’nin ilgili kararlarla tam uyumunun önemini bir kez vurguladığı da ifade edildi.
Gazeteye göre UNFICYP’le ilgili raporda Türk ordusunun ara bölge ve ara bölge yakınındaki ihlallerinin yeniden kayda geçirildiğini de ifade eden Rum Dışişleri Bakanlığı, bu ihlallerin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” toprak bütünlüğüne zarar vermeyi ve toprak üzerinde yeni oldu bittiler dayatılmasını hedeflediğini iddia etti.
Açıklamada Barış Gücünün görev ve yetkilerinin insani boyutuyla ilgili olarak ise KKTC’de yaşayan ve “mahsurlar” olarak adlandırılan Rum ve Maronitlere yapılan atıflara işaret edildiğini kaydeden gazete, “mahsurların” insanca yaşamasının sağlanması için UNFICYP’in çabalarının güçlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığını iletti.
Açıklamada Rum kesiminin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi ve bu insani konunun çözüme kavuşmasına ilişkin çabalara yönelik olarak, Türkiye’nin sorumluluklarına ilişkin net bir ifadeye ihtiyaç olduğuna dair tezinin yinelendiği de kaydedildi.
Açıklamada Rum hükümetinin, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları temelinde, Kıbrıs sorununun adil ve sürdürülebilir çözümüne yol açacak bir müzakere sürecinin hemen yeniden başlamasını umut ederek, BM iyi niyet misyonu ofisiyle yakın ve yapıcı bir şekilde iş birliği yapmayı sürdüreceği de vurgulandı.